A túrós pogácsa egy igazi magyar klasszikus, amely soha nem hiányozhat az ünnepi asztalról, és a hétköznapi kávézásokat is feldobja. Ennek a receptnek köszönhetően bárki könnyedén elkészítheti ezt a ropogós finomságot otthon. A tészta gyúrása egyszerű és gyors, a hozzávalók – finomliszt, túró, margarin, tojás és só – minden konyhában megtalálhatóak. A sütés előtti tojással való lekenés és a szezámmag szórása nem csupán ízletes, de szemet gyönyörködtető végeredményt is garantál. Töltsd meg a konyhád a frissen sült pogácsa illatával, amely garantáltan mindenkit az asztal köré csalogat!

A Egyszerű túrós pogácsa recept elkészítése egy kellemes és egyszerű folyamat, amely során egy finom, omlós süteményt varázsolhatunk az asztalra.
A Egyszerű túrós pogácsa recept elkészítése egy kellemes és egyszerű folyamat, amely során egy finom, omlós süteményt varázsolhatunk az asztalra.

Egyszerű túrós pogácsa recept hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 50 dkg margarin
  • 50 dkg tehéntúró
  • 1 ek só
  • 1 db tojás (1 db a lekenéshez)
  • szezámmag teáskanál (a tetejére)

Egyszerű túrós pogácsa recept elkészítése

A Egyszerű túrós pogácsa recept elkészítése egy kellemes és egyszerű folyamat, amely során egy finom, omlós süteményt varázsolhatunk az asztalra. Kezdjük az alapanyagok előkészítésével. Vegyük elő a finomlisztet, a margarint, a túrót, a tojást és a sót. A margarint a könnyebb feldolgozás érdekében hagyjuk előzőleg kissé megpuhulni szobahőmérsékleten. Egy nagyobb tálba helyezzük a lisztet, majd adjuk hozzá a margarint, a túrót, egy egész tojást és egy evőkanál sót. Fontos, hogy ezeket az alapanyagokat alaposan dolgozzuk össze, amíg egyenletes, sima tészta nem keletkezik. Ez lehet kézzel vagy kézi mixer használatával is, az eredmény egy könnyen formázható, nem túl ragacsos tészta lesz.

Miután elkészült a tészta, helyezzük azt egy enyhén lisztezett munkafelületre. Itt nyújtsuk ki a tésztát körülbelül fél centiméter vastagságúra. A nyújtáshoz használjunk nyújtófát, és igyekezzünk egyenletesen eloszlatni a tészta vastagságát. Ha a tészta túlságosan ragadna a munkafelülethez vagy a nyújtófához, szórjunk alá és rá is egy kevés lisztet.

Következő lépésként használjunk pogácsaszaggatót, hogy kiszaggassuk a kívánt méretű pogácsákat. Ha nincs pogácsaszaggatónk, egy kisebb pohárral vagy formával is kiválóan helyettesíthető. A kiszaggatott pogácsákat helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, ügyelve arra, hogy ne érintkezzenek egymással, mert sütés közben még nőni fognak.

Mielőtt betesszük a pogácsákat a sütőbe, egy kis tálban verjünk fel egy tojást, amit egy ecset segítségével kenjünk a pogácsák tetejére. Ez ad majd nekik egy szép, aranybarna színt. Végezetül szórjuk meg a tetejüket egy kevés szezámmaggal, ami nemcsak díszítő elemként funkcionál, hanem kellemes ízt is ad a süteménynek. Előmelegített sütőben, 180 fokon süssük a pogácsákat körülbelül 20-25 percig, vagy amíg szép aranybarna színt nem kapnak. A sütési idő függ a sütő típusától és a pogácsák méretétől is. Amint kész, hagyjuk a pogácsákat kihűlni, majd tálalhatjuk.