Fedezd fel ezt a csodálatos juhtúrós pogácsa receptet, amely tökéletes választás bármilyen alkalomra, legyen szó egy családi összejövetelről vagy egy baráti piknikről. A puha vaj és a krémes juhtúró párosa garantálja a pogácsák omlósságát, míg a frissen felfuttatott élesztő biztosítja, hogy a tészta szépen megkeljen. A recept lépései egyszerűek és könnyen követhetőek, így akár a kezdő sütők is bátran belevághatnak. A végeredmény egy aranyló, ropogós külsőt és lágy, ízletes belsőt ígér, amit a felvert tojással történő dupla kenés csak tovább fokoz. Készítsd el ezt a finomságot, és hozd el a hagyományos magyar ízeket a konyhádba!

Fedezd fel ezt a csodálatos juhtúrós pogácsa receptet, amely tökéletes választás bármilyen alkalomra, legyen szó egy családi összejövetelről vagy egy baráti piknikről.
Fedezd fel ezt a csodálatos juhtúrós pogácsa receptet, amely tökéletes választás bármilyen alkalomra, legyen szó egy családi összejövetelről vagy egy baráti piknikről.

Juhtúrós pogácsa recept hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg juhtúró
  • 10 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 0,5 dl tej
  • kb. 1 dl tejföl
  • 1 ek cukor
  • 2,5 dkg élesztő

A kenéshez:

  • 1 tojás

Juhtúrós pogácsa recept elkészítése

A juhtúrós pogácsa egy igazi klasszikus finomság, amely tökéletesen illik a hűvösebb napokra, amikor valami meleg, omlós és ízletes süteményre vágyunk. A recept egyszerű, így akár kezdő sütők is bátran belevághatnak. Első lépésként a fél deciliter tejet langyosítsuk meg, és keverjük el benne az élesztőt és egy evőkanál cukrot. Hagyjuk állni néhány percig, míg az élesztő aktiválódik. Ekkor adjunk hozzá még két evőkanál lisztet, hogy kovászt kapjunk, ami alapja lesz majd a tésztánknak.

Közben foglalkozzunk a többi alapanyaggal. A vajat morzsoljuk el alaposan a maradék lisztben. Ehhez a keverékhez adjuk hozzá a tejfölt, a két tojást, a juhtúrót, és ízlés szerint sózzuk meg. Fontos, hogy a túró szépen el legyen oszlatva a tészta többi részében. Amikor a kovászunk kész, öntsük hozzá a vajas-lisztes keverékhez, és gyúrjuk össze alaposan. Ha úgy érezzük, hogy a tészta túl lágy, szórhatunk még hozzá egy kevés lisztet. Amikor a tészta megfelelő állagú, takarjuk le, és tegyük félre egy hűvös helyen, hogy megkeljen. Egy óra elteltével a megkelt tésztát helyezzük lisztezett felületre.

Nyújtsuk ki a tésztát ujjnyi vastagságúra, majd egy kisebb pogácsaszaggató segítségével szaggassuk ki a kívánt alakú pogácsákat. Tegyük a pogácsákat egy sütőpapírral bélelt tepsire, és minden egyes darab tetejét kenjük meg óvatosan felvert tojással. Ha kétszer végezzük el ezt a műveletet, a pogácsák még szebb fényt kapnak. Mielőtt betennénk őket a sütőbe, hagyjuk őket még tíz percig állni szobahőmérsékleten, hogy a forma teljesen stabilizálódjon.

Előmelegített sütőben, 190 Celsius fokon süssük a pogácsákat 15-20 percig. Figyeljünk rá, hogy szépen aranybarnák legyenek, de vigyázzunk, nehogy megégjenek. Amikor elkészültek, hagyjuk őket kihűlni néhány percig, majd már tálalhatjuk is. Ezek a juhtúrós pogácsák tökéletes kísérői lehetnek egy délutáni teának vagy kávénak, de akár önálló snackként is megállják a helyüket.