Túrós pogácsa recept élesztő nélkül hozzávalók
- 250 g Liszt
- 250 g Túró
- 250 g Vaj
- 7 g Só
- 1 darab Tojás
Túrós pogácsa recept élesztő nélkül elkészítése
Legfinomabb túrós pogácsa receptek
Ismerkedj meg ezzel a klasszikus túrós pogácsa recepttel, amely minden alkalomra tökéletes választás. A három fő hozzávaló – liszt, túró, és szobahőmérsékletű vaj – egyszerű, de ellenállhatatlan kombinációt alkot. A tészta elkészítése gyors és zökkenőmentes: csak összegyúrod az összetevőket, majd hagyod, hogy a hűtőben megpihenjen, így a sütés során tökéletesen omlós és levegős lesz. A sütőből kivéve, a frissen sült, aranybarna pogácsák illata betölti a konyhát, így azonnal mindenki kedvencévé válhatnak. Tálald melegen, és élvezd, ahogy a finom, vajas rétegek szétolvadnak a szádban!
A tökéletes túrós pogácsa elkészítése nemcsak egyszerű, hanem egy kellemes kikapcsolódást is nyújthat akár egy fárasztó nap után. Kezdjük azzal, hogy a szobahőmérsékletű vajat, a lisztet, a túrót, a sót és egy egész tojást egy nagy tálba tesszük. Fontos, hogy a vaj puha legyen, mert így könnyebben tudjuk az összes hozzávalót összedolgozni. Kézzel vagy robotgép segítségével gyúrjuk össze alaposan a tésztát. Ne aggódj, ha eleinte morzsalékosnak tűnik, folyamatos gyúrás hatására hamarosan egyenletes és sima állagúvá válik.
Miután a tészta kész, formázzunk belőle egy nagy gombócot, és tegyük be egy műanyag fóliával letakarva a hűtőbe. Hagyjuk állni 30 percig, amíg a vaj kissé megdermed benne, ezáltal a tészta könnyebben kezelhetővé válik a további munkafolyamatok során. Ez az állomás különösen fontos, mert segít a tészta struktúrájának megőrzésében, így a végeredményben a pogácsák omlósabbak lesznek.
Amint a tészta megpihent, helyezzük egy lisztezett felületre, és nyújtsuk ki körülbelül fél centiméter vastagságúra. Használj pogácsaszaggatót a kívánt formák kiszaggatásához. Ha nincs pogácsaszaggató, egy kis pohár vagy forma is megteszi. A kiszaggatott pogácsákat rendezzük el egy sütőpapírral bélelt tepsin. Ezután egy kis tálban verjünk fel egy tojást, és ecset segítségével kenjük meg vele a pogácsák tetejét, ami szép fényt és színt fog adni nekik a sütés során.
Végül, helyezzük a tepsit egy előmelegített sütőbe, és 190-200 fokon süssük a pogácsákat 20-25 percig. Figyeljünk rá, hogy szép aranybarnák legyenek. Amikor elkészültek, hagyjuk őket a tepsiben néhány percig hűlni, mielőtt tányérra helyezzük őket. Ez a finom, házi készítésű túrós pogácsa tökéletes kísérője lehet egy délutáni teának, vagy akár egy baráti összejövetelnek is.