Fedezd fel ezt a gazdag ízvilágú, házias túrós pogácsa receptet, amely minden alkalomra tökéletes választás. A Túrós sajtos pogácsa recept hagyományos alapanyagokat ötvöz, mint a juh- és tehéntúró, ami a pogácsának karakteres, rusztikus ízt ad. A friss élesztővel készült, könnyű tészta tökéletes alapot nyújt a szaftos túrótöltelékhez. A sajtos tetejű, aranybarna pogácsák nemcsak ínycsiklandóak, hanem látványosak is, így bármilyen összejövetel központi elemei lehetnek. Próbáld ki ezt a receptet, amely garantáltan megnyeri a család minden tagjának tetszését, legyen szó akár egy hétköznapi teázásról vagy egy ünnepi összejövetelről.

A Túrós sajtos pogácsa recept hagyományos alapanyagokat ötvöz, mint a juh- és tehéntúró, ami a pogácsának karakteres, rusztikus ízt ad.
A Túrós sajtos pogácsa recept hagyományos alapanyagokat ötvöz, mint a juh- és tehéntúró, ami a pogácsának karakteres, rusztikus ízt ad.

Túrós sajtos pogácsa recept hozzávalók

  • 1 csapott ek cukor
  • 1 dl tej
  • 30 g friss élesztő
  • 600 g finomliszt
  • 250 g margarin (sütő)
  • 150 g juhtúró
  • 150 g tehéntúró
  • 1 dl tejföl
  • 2 db tojássárgája
  • 1 ek só
  • 1 db tojássárgája (a kenéshez)
  • 10 dkg sajt (reszelt)

Túrós sajtos pogácsa recept elkészítése

A tökéletes túrós-sajtos pogácsa elkészítése nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnhet. Kezdjük azzal, hogy a cukrot elkeverjük a langyos tejben, amíg teljesen fel nem oldódik. Ezután adagoljuk hozzá a friss élesztőt, majd hagyjuk a keveréket meleg helyen állni pár percig, amíg az élesztő felfut. Ez idő alatt a tej cukorral való érintkezése aktiválja az élesztőt, amely elkezd buborékolni és növekedni, jelezve, hogy készen áll a tészta készítésére.

Következő lépésként egy tágas tálban morzsoljuk össze a finomlisztet és a margarint. Célszerű a margarint előzőleg kis darabokra vágni, hogy könnyebben és gyorsabban tudjuk összemorzsolni a liszttel. Ezt követően adjuk hozzá a juh- és tehéntúrót, a már felfuttatott élesztőt, a tejfölt, a tojássárgájákat és a sót. Dolgozzuk össze alaposan az összetevőket, amíg sima és egyenletes tésztát nem kapunk, ami könnyen formázhatóvá válik. Ezután formáljunk belőle egy nagy cipót, és tegyük félre meleg helyre, letakarva, hogy kelni tudjon. Hagyjuk a tésztát kb. fél órát pihenni, amíg láthatóan megnő a térfogata.

Amikor a tészta kellőképpen megkelt, helyezzük azt egy lisztezett munkafelületre és nyújtsuk ki téglalap alakúra. Szórjuk meg egyenletesen a reszelt sajttal, majd tekerjük fel a hosszanti oldalánál fogva, mint egy rétest. Ezt a rudat hagyjuk ismét kelni egy kicsit, hogy a tészta még lazább és levegősebb legyen.

Végül nyújtsunk kétujjnyi vastag csíkot a tésztából, kenjük meg a tetejét egy tojássárgájával, majd szórjuk meg ismét sajttal. Ezután egy pogácsaszaggató segítségével szaggassuk ki a pogácsákat, és helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a pogácsák között hagyjunk elegendő helyet, mivel sütés közben még nőni fognak. Előmelegített sütőben, 200 fokon süssük a pogácsákat körülbelül 15 percig, amíg szép aranybarna színt nem kapnak. A végeredmény egy omlós, ízletes és illatos túrós-sajtos pogácsa lesz, amely tökéletes kísérője lehet bármilyen italnak, vagy önállóan is kitűnő csemege.